|  Strona główna  |  Co nowego  |  Promocje  |  Kontakt  |  O firmie  |

Analityka instrumentalna
  Aparaty do pomiaru włókna, tłuszczu, metodą "Filter Bag"

Przejdź do strony Ankom Technologies


Analizator włókna ANKOM A2000
Analizator włókna ANKOM A220

Ankom A2000, A220

Automatyczny analizator włókna A2000 służy do pomiaru zawartości włókna surowego (crude fiber) oraz frakcji detergentowych (ADF - celulozy i ligniny i NDF). Pomiary wykonywane są w woreczkach wg procedury AOCS Ba 6a-05 "Crude Fiber Analysis in Feeds By Filter Bag Technique". Operator nakłada próbki do woreczków, waży je, następnie umieszcza w uchwycie, wkłada uchwyt do komory aparatu. Komora mieści do 24 próbek. Proces przebiega automatycznie w temp. 100 st.C. Po jego zakończeniu próbki są suszone i ważone, następnie spopielane i ponownie ważone.

Aparat A220 jest aparatem półautomatycznym. Operator ręcznie dolewa odczynniki natomiast cały proces rozpuszczania i płukania odbywa się automatycznie. Aparaty dostarczane są razem ze zgrzewarką woreczków, ażurowym uchwytem, woreczkami i pisakiem do oznaczania próbek.

Analizator tłuszczu surowego ANKOM XT15

Analizator tłuszczu surowego ANKOM XT10

Ankom XT15, XT10

W pełni automatyczny ekstraktor XT15 służy do pomiaru zawartości tłuszczu surowego (crude fat). Pomiary wykonywane są w woreczkach wg oficjalnej procedury AOCS Am 5-04 "Rapid Determination of Oil/Fat Utilizing High Temperature Solvent Extraction". Automatyczna ekstrakcja Soxhlet 'a zachodzi w podwyższonej temperaturze pod ciśnieniem - jest to jedyna cecha różniąca ją od procedury klasycznej. Rozpuszczalnik pracuje tutaj blisko swojego obszaru nadkrytycznego gdzie znacznie wzrastają jego zdolności rozpuszczania i penetracji próbki. Zużycie rozpuszczalnika jest niskie. Model XT15 automatycznie odzyskuje rozpuszczalnik (>97%) i nie wymaga instalowania pod dygestorium. Komora XT15 mieści do 15 próbek. Ekstrakcja zachodzi w temp. 90 st.C. Dzienna ilość próbek wynosi ok. 150.

Aparat XT10 (dolne zdjęcie) jest aparatem półautomatycznym, mieszczącym jednocześnie do 10 próbek, który lepiej sprawdza się, gdy potrzebna jest częsta zmiana rozpuszczalnika (odzysk wynosi ok. 90%). Aparaty dostarczane są razem ze zgrzewarką woreczków, zestawem woreczków i pisakiem do oznaczania próbek.




Woreczki (filter bag) ANKOM

Woreczki (filter bags)

Technika "filter bag" jest już znana i ceniona w ponad 85 krajach świata. Jej największą zaletą jest połączenie dokładności z szybkością pomiaru. Wynika to z zamknięcia próbki w mikroporowatym woreczku teflono-wym co umożliwia automatyzację całej procedury. Po zakończeniu programu, analityk tylko wyjmuje woreczki, poddaje je końcowemu suszeniu i waży. Metoda pozwala znacznie zwiększyć dzienną ilość pomiarów przy jednoczesnym obniżeniu kosztów, ponieważ obsługa może wykonywać w tym samym czasie inną pracę.

Analizator tłuszczu całkowitego ANKOM HCl

Ankom HCl

Aparat do hydrolizy w stężonym kwasie solnym. Hermetyczna komora mieści do 20 próbek umieszczonych w woreczkach. Hydroliza przebiega w temp. 90 st.C. Aparat wielokrotnie wykonuje cykl kwasowy, po czym płucze próbki. Operator wyjmuje woreczki, ponownie je waży. Po hydrolizie próbki mogą być poddane ekstrakcji aparatem XT15 lub XT10. Wtedy wynikiem pomiaru jest całkowita zawartość tłuszczu/oleju (total fat).

 

Strona firmy ANKOM Technology: www.ankom.com

Powrót


Copyright © 2001-2006 Panalytica. Wszelkie prawa zastrzeżone. All rights reserved.